Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99
Címlap

Tarnaszentmária

A település története

A falut először 1325-ban Torna, majd 1339-ben Szentmária néven említik meg, az oklevelek. A település történetére vonatkozó adatokat csak a XVI. század közepétől kezdve ismerünk. Ekkor a Szentmáriay család volt a falu birtokosa, egészen a XVII. század közepéig. Eger várának 1552. évi ostroma során elpusztult. A falu 1590 körül feltételezhetőleg ismét lakott lett, de a 15 éves háborúban elnéptelenedett. 1656-ban Szentmáriay István a pusztát eladta Ragályi Menyhértnek. 

A török kiűzése után a pusztát a kincstár fegyverrel-szerzettként lefoglalta és 1696-ban Enczinger Jánosnak eladta. A Rákóczi szabadságharc alatt egy ideig Orczy István használta, majd 1711-től ismét Eiczinger volt a földesura. 1717 és 1719 között a települést újra népesítették a Kishont megyei Susány, Kraszkó, Nyustya és a Pest megyei Alberti falvakból. 1721-ben Eger város, 1722-től Tarródy, majd Gellén és Csuma család birtokolta. 


1746-ban a falu lakossága 192 fő, akik többségében szlovákul beszéltek. 1859-ben 509 személyt tartottak nyilván a faluban. A XIX. század elejétől a Dózlern, a Fáy, a Bárczay családok kezén volt a falu.


Tarnaszentmária Verpeléthez tartozott, 1955-től önálló tanácsú község. 1970-től Verpeléttel társközségek. 1984-től Eger városkörnyéki községe. Jelenlegi közigazgatási besorolása: Heves megyében független polgármesterrel és független képviselő testülettel rendelkező település, mely a Verpeléti Körjegyzőséghez tartozik.

A település földrajzi elhelyezkedése

A falu a Mátra keleti oldalán, a Tarna-patak völgyében , Egertõl 17 km-re, nyugati irányban terül el. 1903-ig Szentmária néven volt ismeretes.

Éghajlata a mátrai viszonyoknak felel meg. Teraszos folyóvölgyben fekszik területe. A legnagyobb tengerszint feletti magasság a 260 métert alig haladja túl. A csapadék 620-650 mm, a középhőmérséklet 8,5-8,7 °C, a napsütéses órák száma 1900 körüli évente. Talajai elsősorban réti talajok. Kő- és kavicslelőhelye van.


A Tarna-patak szeli ketté a falut és határát. Természetes növényzetének erdőtársulásai magas ártéri növényzettel tarkított keményfa ligetek, jellemzőek a kaszálórétek is. Erdőterülete 6 %. Természetvédelmi Körzet ritka növényvilágával a falutól 2 km-re D-re esõ Várdomb. Állatai nagy- és kisvadak.

Megközelíthető az M3 autópályáról a 24-es útvonalon Gyöngyös-Parád-Recsk, illetve Gyöngyös-Abasár-Kisnána irányából mellékúton, valamint Eger felól nyugatra Verpeléten keresztül. A falu vasútállomással rendelkezik, itt haladt keresztül a Kál-Bátonyterenye közötti vasútvonal. (A vasútvonalat 2007 tavaszán megszüntették).

 

Forrás: www.tarnaszentmaria.hu

 
Ma 2019. július 18., csütörtök, Frigyes napja van. Holnap Emília napja lesz.
Főmenü

Warning: Parameter 1 to modMainMenuHelper::buildXML() expected to be a reference, value given in /libraries/joomla/cache/handler/callback.php on line 99